:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Friday, 18 February 2011

Bersahabat Tanpa Cinta

Kalau seorang wanita berkawan rapat dengan seorang lelaki, pasti orang sekeliling akan menganggap yang mereka punya hubungan yang istimewa. Jarang sekali kita fikir yang mungkin mereka berdua bersahabat baik. Pernah tak jumpa seorang wanita yang sudah punya teman istimewa, tapi tetap punya sahabat baik berlainan jantina. Dan yang istimewanya, sahabat lelakinya juga sudah punya teman istimewa. Agak-agak, boleh teman istimewa mereka berdua menerima hubungan sahabat baik tersebut.

Selama hampir 30 tahun mendiam di muka bumi Allah ini, saya akui, sahabat baik saya bukan sahaja terdiri dari sahabat sejantina. Dan kadang-kadang saya rasa sahabat lelaki saya lebih memahami jika dipersoalkan tentang cinta, terutamanya tentang kaum sejenis mereka. Tapi, bukan semua rahsia boleh dikongsi bersama kan.

Sepanjang bersahabat, tak pernah pula terlintas tentang cinta antara kami berdua. Walaupun mungkin orang sekeliling menganggap sebaliknya. Mungkin pernah cuba, tapi bagi saya, kalau ia dimulai dengan persahabatan, biarlah ia kekal atas nama persahabatan juga. InsyaAllah, hubungan itu tiada dendam di hati.

Berbanding jika kita bersahabat, kemudian bercinta, dan akhirnya berputusan. Adakah ia akan kembali kepada status sahabat seperti awalnya? Mungkin boleh. Tapi, bolehkah dibuang luka-luka lama itu, apatah lagi kalau puncanya adalah kecurangan. Oh, tidak sama sekali! Rasanya kalau bertemu pun, mungkin akan menyakitkan hati. Jadi akhirnya hubungan itu, tiada lagi...

Jika berbicara dari perspektif saya sebagai seorang wanita, saya suka seandainya seorang lelaki dapat membezakan antara sahabat dan cinta. Maknanya, layanan terhadap sahabat lain, layanan terhadap kekasih hati, tentulah lain dan lebih istimewa. Jadi, dia tidak akan menyebabkan wanita yang menjadi sahabatnya, menaruh cinta dan harapan terhadapnya. Berbanding dengan seorang lelaki yang melayan semua wanita sama sahaja, termasuk cinta hatinya. Kemudian tanpa sedar telah memberikan harapan kepada ramai wanita terhadapnya. Bila wanita itu kecewa, mengatakan itu bukan salahnya. Sebaliknya wanita itu yang perasan sendiri. Oh, bijaknya kamu! Padahal kamu yang memulakan segalanya.

Benarlah kata pepatah, 'berkawan biar beribu, berkasih biar satu'. Jangan mudah menabur janji, andai tak mampu untuk ditepati.

No comments: