:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Friday, 6 April 2012

Tanggungjawab Suami

Dipetik daripada : Mari Kahwin

PERHATIAN :

Syarak melarang suami yang kaya atau yang berkemampuan membenarkan isteri keluar bekerja. Perbuatan ini amat tercela dalam Islam. Isteri tempatnya di rumah suami, menjaga rumahtangga dan anak-anak. Banyak orang tersalah tafsir dengan membenarkan isteri keluar bekerja. Sebenarnya, syarak hanaya membenarkan isteri keluar bekerja apabila suami kurang berkemampuan dari segi kewangan. Suami yang mampu, tidak boleh mengizinkan isteri keluar bekerja, hatta apapun alasannya.


  1. Duit isteri dari hasil pendapatan sebelum berumahtangga dan harta ibubapa si isteri atau harta faraid adalah milik isteri secara mutlak, suami tiada hak untuk menggunakannya, sebaliknya terpulang kepada isteri untuk memberi secara ikhlas atau hutang kepada suami demi meringankan beban kewangan.
  2. Duit dari hasil pendaptan setelah berumahtangga, yakni isteri keluar bekerja dengan izin suami demi membantu beban kewangan, mestilah duit itu dibelanjakan dengan izin suami, pihak isteri kena faham ini. Bagi suami pula, jangan menzalimi isteri dengan tidak memberi sedikitpun beri apa-apa kepada isteri setelah si isteri susah-payah keluar membantu.

TETAPI ada segolongan SUAMI yang mengizinkan isteri bekerja kerana mahu dirinya DIBANTU untuk menyara keluarga, MALANGNYA gaji si isteri itu pula DIMONOPOLI oleh suami kerana beranggapan Wang Gaji isteri itu adalah HAKnya berdasarkan keizinan yang diberikannya. Ini adalah satu pendapat yang salah dan bertentangan dengan Syarak kerana sudah timbul KEZALIMAN suami terhadap isterinya sendiri.

MAKLUMAT TAMBAHAN :

Ini satu lagi petikan Sabda Rasulullah saw mengenai tanggungjawab lelaki, yang bermaksud :
Dari Abu Bakrah bahawa Rasulullah saw bersabda : "Suatu kaum tidak akan beruntung kerana menyerahkan urusan-urusan mereka kepada wanita". (HR Bukhary, Tarmizi dan Nasa'i)

HAK TERHADAP HARTA ISTERI

Sudah menjadi amalan masyarakat kita hari ini menganggap harta isteri ada harta suami dan boleh digunakan oleh suami sebagaimana harta suami yang digunakan oleh isteri. Malahan terdapat segelintir suami yang sanggup memaksa isteri bekerja dan mengambil wang gaji isteri tanpa keizinannya. Ini merupakan satu amalah yang buruk dan melanggar hak seorang isteri di mana di dalam Islam, harta isteri merupakan harta khususnya yang tidak boleh digunakan sesuka hati oleh suami melainkan susudah mendapat keizinannya dan isteri redha menyerahkan hartanya kepada suami. Jika tidak, harti itu adalah hak mutlak isteri yang tidak boleh diganggu gugat.

Menurut Yusuf al-Qardawi, tidak halal bagi suami menyusahkan isterinya dan memperlakukannya dengan buruk agar si isteri menebus dirinya dengan mengembalikan harta yang telah diberikan kepadanya selurhnya atau sebahagiannya sedangkan isteri tidak melakukan perbuatan keji yang nyata. Ini jelas dinyatakan di dalam firman Allah swt : "Janganlah kamu menyusahkan mereka kerana hendak mengambil kembali sebahgian dari apa yang telah kamu berikan kepadanya, kecuali jika mereka melakukan perbuatan keji yang nyata". (Surah an-Nisa' : 19)

Bagi suami yang tidak suka kepada isterinya dan ada hasrat menikah dengan wanita lain, maka diharamkan baginya mengambil kembali apa yang telah diberikan kepada isterinya. Firman Allah swt yang bermaksud : "Dan jika kamu ingin mengganti isteri kamu dengan isteri yang lain, sedang kamu telah memberikan kepada seseorang di antara mereka harta yang banyak, maka janganlah kamu mengambil kembali daripadanya barang sedikitpun". (Surah an-Nisa' : 20-21)

1 comment:

ogyep yummy mellow said...

TQVM for d ilmu... Alhamdulillah, dapat tambah ilmu di dada.. InshaAllah..