:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Monday, 24 May 2010

Tentang Asid Folik

Mengenai entri saya sebelum ini, pasal pil Asid Folik. Perlu diingatkan ye, Asid Folik bukan menyebabkan anda hamil, tapi sebagai bekalan dan persediaan untuk bayi. Sebelum hamil, perlu untuk ibu-ibu sediakan tempat yang baik untuk anak tinggal selama 9 bulan 10 hari.

Ini sedikit info mengenai Asid Folik :

FUNGSI

Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan folik asid anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".

Folic acid sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.

Folic asid sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.

SUMBER


Makanan berikut mengandungi folik asid: barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oreng, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.


KEKURANGAN


Kekurangan folik asid boleh menyebabkan :

  • Sakit disekeliling mulut.
  • Sakit lidah.
  • Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
  • Anemia.

1 comment:

modusoperandi111209 said...

slm pn mazni

tahniah ye!
sy lmbt bc previous entry psl awk dh pregnant =)