:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Monday, 29 March 2010

Pengalaman Si Hiperhidrosis

Nape lak citer pasal hiperhidrosis ni kan? Sebab, saya adalah salah seorang penghidap hiperhidrosis. Jangan risau ye, penyakit ini tak berjangkitlah. Cuma kesannya pada saya seorang jelah.

Setahu saya, memang sejak kecil lagi saya sudah melalui pengalaman yang kadan-kadang saya rasa agak mensusahkan jugalah. Yelah, banyak benda yang saya suka, saya tak boleh buat. Contohnya, saya sangat sukakan subjek Pendidikan Seni. Tapi, setiap kali saya melukis atau mewarna, pasti kertas lukisan saya itu akan lenjun. Jadi, bayangkanlah apa yang jadi kan? Warna pada lukisan saya itu sangat tidak cantiklah ataupun totally out! Memanglah sedih...

Sepanjang saya bersekolah rendah tu, saya tak tahu macam mana nak buat dengan masalah saya ini. Lagipun masa tiu, saya tak terfikir pun yang tangan dan kaki berpeluh itu, merupakan satu masalah. Saya ingatkan, semua orang pun macam tu. Tu yang saya tak kisah tu. Selalunya ianya akan menjadi basah bila saya ni gementar atau sedang kepanasan.

Selepas itu, bila masuk sekolah menengah, saya mula rasa susah. Sebab masa itu kita kan banyak nak kena buat nota sendiri. Jadi setiap kali bersemangat nak buat nota, tangan pula basah, mmm memang susah nak menulis sebab kertas tu dah basah dengan peluh. Ada juga kawan-kawan yang macam geli bila saya bersalam dengan mereka dalam keadaan tangan saya yang basah itu. Memang down sangat masa tu...

Paling ketara tangan saya basah, bila setiap kali menghadapi exam, apatah lagi exam yang besar. Mama pasti akan bekalkan saya sehelai tuala 'Good Morning' itu dibawa masa exam. Lepas itu kalau time nak tulis jawapan atas kertas, saya akan lapikkan tangan saya dengan kertas yang saya lipat-lipat, supaya kertas itu tak basah, dan saya dapat menulis jawapan dengan lancar. Sampai ke universiti pun, saya buat macam tu juga. Masa tu saya dapat idea lagi best. Slip exam tu akan saya liminated kan, dan ia akan jadi lapik tangan sayalah. 2 in 1 la. Bagus juga kan idea ni kan.

Sekarang bila dah kerja, saya tiada masalah tentang kertas basah, sebab jarang menulis pun kan.
Tapi saya menghadapi masalah lain pula. Setiap kali nak masuk ofis, mesti susah. Sebab nak masuk ofiskan guna Biometric Access, yang guna jari tu. Jadi bila tangan basah, lama la dok depan tu. Kadang-kadang, kalau geram sangat, saya masuk toilet, keringkan tangan dengan mesin pengering tu. Lepas tu, lari-lari la nak access cepat-cepat. Seksa kan?

Memang saya akui, kadang-kadang masalah ni, menjadi masalah yang besar bergantung pada penghidap tulah. Saya ni kerja tak perlu berjalan-jalan. Cuma duduk kat ofis je. Kalau kena bawah panas, mahu asyik berpeluh-peluh je kan. Saya tau, ada cara untuk memulihkannya. Tapi, saya rasa saya ok lagi. Jadi tak ada apalah kot...

Kepada blogger yang menghidap masalah seperti saya, jom kongsikan pengalaman anda...

7 comments:

sri seri said...

wahhh...awak pun ada penyakit tu ke..saya pun sama tau.tapi yg kelakar nya saya nyer pengalaman masa peksa adalah saya lapik tgn saya dgn sapu tgn.sampai skrg saya masih membawa sapu tgn ke mana2..ha..ha..tapi time nk salam org tu mesti risau takut org rasa xselesa...ehhh..awak ada masalah x masa scan jari utk wat pengeluaran atau urusan kat bank...saya selalu kena..kdg2 segan gak.tp nk wat camne,kita adalah org2 yg terpilih utk terima sakit camtu..:D masa sarung cincin tunang pun berpeluh gak..xtahu la camne masa nikah nanti..saya mmg dh niat nk bawa sapu tgn gak.klu x abis basah baju nikah nanti...ha..ha..

fikaryna said...

owh..siannya mazni..tp idea utk exam 2 mmg bgs la..ryna xde pegalaman mcm ni..tp nak bagi 1 idea, kan ada kipas mini kecik pakai bateri..bila nak masuk pejabat, on kan la kat jari..pastu scan jari..x yah ar g mari toilet nak in pejabat..huhu..

_Gnie_ said...

sri seri : wah, ada geng la... kl perasan, gmbr tunang saya tu, nmpk ada sapu tagn kat blkg sy. gila tak berpeluh? Risau gak nanti masa nk menikah. Memang sapu tangan tu akn jd peneman la...

fikaryna : mm, bagus gak idea tu. tp slalunya sblm kuar keta sy keringkn tangan guna air cond kete tu. tp yelah, smntra nk smpi ke atas tu, berpeluh gak la kdg2...

sri seri said...

betul..betul..majlis awak dulu nanti...baru saya...nanti leh la share pengalaman...saya selalu terfikir, camne la nk sain borang nikah nanti...takut borang basah lak...ha..ha

_Gnie_ said...

insyaAllah yer... kl sy igt, saya tulis kat blog ni yer...

Xora said...

Ibu saya Hiperhidrosis. memang sentiasa bawa sapu tangan dalam beg. Tapi alhamdulillah kami adik beradik takde. cuma.. saya aje yang tangan panas. Terlalu panas tangan, tapi tak peluh. tapi kadang2 segan nak salam dengan org pasal mesti diorang kata "Ko demam ke??". Jadi cam bosan. Tapi bila dalam pawagam, semua kawan2 nak duduk dekat pasal saya panas, then saya jadi haba bergerak mereka :(

ewanblog said...

yupp,, saya pun ada hiperhidrosis jgk,, dulu skola rndh tulis2 pastu tlisan nye cepat hilang .. haha and tuala tgn dah jd nyawa kedua tau.. kalau xde sgt susah..