:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Monday, 23 November 2009

Hadith Yang Menarik

Rasulullah saw bersabda: "Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, akan berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapankan, lelaki yang kacak itu akan berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengembumian, semua orang pulang ke rumah, 2 orang malaikat, Munkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki yang kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri, mengenai ketaatannya kepada Allah. Tetapi, lelaki yang kacak itu berkata, 'Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga'.

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata, 'Aku adalah al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring, dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siat dari Munkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih'.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur tempat untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga), tempat tidur daripada sutera yang dipenuhi dengan bauan kasturi.

Rasulullah (saw) bersabda: 'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada al-Quran, mahupun dari nabi atau malaikat'."


No comments: