:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Tuesday, 2 March 2010

Wanita Yang Menolak Perkahwinan

Hari ini terdapat segolongan wanita yang menolak perkahwinan. Antara sebabnya ialah kerana mereka memandang perkahwinan ini sebagai satu bebanan yang menyekat kebebasan. Apabila berkahwin, kuasa mutlak dalam menentukan hidup mula berubah dan terpikul pula dengan kerja-kerja menguruskan rumahtangga dan anak-anak.

Justeru itu ramai yang lebih rela menjadi andartu walaupun pada hakikatnya, ianya tidak dapat memberi kabahagiaan kepada jiwa. Ada juga yang tidak berkahwin disebabkan terlalu memilih calon yang sekufu dan ada yang tidak dapat memikirkan perkahwinan kerana terlalu sibuk dengan kerjaya dan tugas masing-masing.

Di sini akan diceritakan tentang kerugian yang dialami oleh wanita yang tidak mahu berkahwin, tetapi tidak bukan wanita yang tidak berkahwin disebabkan tiada jodoh. Kalau sudah tiada jodoh, wanita tersebut tidak boleh dipersalahkan kerana sudak takdir menentukan demikian. Masalahnya sekarang, terdapat wanita yang mempunyai peluang untuk berkahwin tetapi menolak dengan alasan-alasan seperti mana yang disebutkan di atas tadi.

Perkembangan tentang wanita yang tidak gemar berkahwin bukan sahaja berlaku di dalam masyarakat bukan Islam, tetapi juga berlaku di dalam kalangan masyarakat Islam. Sikap demikan bukan sahaja bertentangan dengan kehendak dan ajaran Islam yang menggalakkan perkahwinan, tetapi juga bertentangan dengan fitrah semulajadi manusia yang hidupnya memerlukan pasangan. Bahkan sunnatullah kejadian manusia, ada lelaki dan ada wanita yang saling memerlukan antara satu sama lain. Ibarat talian elektrik yang memerlukan positif dan negatif untuk melahirkan cahaya.

Di Malaysia, walaupun terdapat di dalam masyarakat Islam memilih untuk hidup membujang, tetapi tidak begitu berleluasa seperti di barat. Walaupun demikian, pada pandangan Islam, orang yang tidak berkahwin dianggap jelek. Menyerupai para pendeta Kristian. Golongan ini juga tidak mendapat kesempurnaan dalam agama, dan mengalami kerugian di dunia seta akhirat. Kejelekan tidak berkahwin khususnya bagi kaum wanita, adalah lebih banyak berbanding kaum lelaki. Kerana umumnya bagi kaum wanita, pintu syurga lebih banyak bermula dan berada di sekitar rumahtangga, suami dan anak-anak.

Amat mudah bagi kaum wanita untuk mendapat maqam solehah dan menjadi ahli syurga di akhirat. Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w : "Sekiranya seorang wanita dapat melakukan empat perkara, iaitu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga maruah dan taat kepada suami, maka masuklah syurga yang mana-mana dikehendaki".

Sekiranya seorang wanita itu tidak berkahwin, ia tidak akan dapat mencapai kesempurnaan pada maqam yang keempat. Walau sehebat mana sekalipun ia bersembahyang, berpuasa dan menjaga maruah, wanita yang tidak berkahwin tidak akan mendapat kelebihan pada mentaati suami. Sedangkan kelebihan mentaati suami itu mengatasi segala-galanya bagi seorang wanita sehinggakan redha Allah pun bergantung pada redha suami.

Selain daripada itu, dia antara kelebihan wanita yang berkahwin bahawa ia akan diberi pahala seperti pahala jihad fisabilillah (berjuang di jalan Allah) di kala mengandung. Apabila ia menyusukan anak, maka setiap titik air susu akan diberi satu kebajikan. Berjaga malam kerana menguruskan anak, akan diberi pahala seperti membebaskan 70 orang hamba. Wanita yang berpeluh kerana terkena bahang api ketika memasak untuk keluarganya, akan dibebaskan daripada neraka. Bagi wanita yang mencuci pakaian suaminya, akan diberi 1000 pahala, dan diampuni 2000 dosa. Lebih istimewa lagi ialah bagi wanita yang tinggal di rumah kerana mengurus hal-hal berkaitan anak-anak, akan dapat tinggal bersama-sama Rasulullah di syurga kelak. Bahkan wanita yang rela dijimak oleh suami, juga akan mendapat pahala dan lebih hebat lagi bagi wanita yang mati kerana bersalin, akan mendapat pahala seperti pahala syahid.

Semua kelebihan-kelebihan ini tidak akan dapat diperoleh bagi wanita yang menolak perkahwinan. Malah kedudukan mereka di dunia akan selalu berada di dalam fitnah dan di akhirat menjadi golongan yang rugi. Oleh itu wanita dianjurkan berkahwin apabila telah menemui pasangan yang sekufu. Yang dimaksudkan sekufu yang utama ialah dari segi Iman, walaupun lelaki tersebut telah berkahwin.

Sabda Rasulullah s.a.w : "Apabila datang kepada kamu lelaki yang beragama dan berakhlak, maka kahwinilah dia, jika tidak akan timbul fitnak dan kebinasaan". Para sahabat bertanya, "Bagaimana kalau ia telah berkahwin?". Jawab baginda, "Kahwinilah juga ia" (diulang sebanyak tiga kali).

Begitulah besarnya pahala bagi wanita yang berkahwin. Tidak perlu bersusah-payah untuk keluar rumah seperti kaum lelaki atau berslogan seperti kebanyakan wanita hari ini. Hanya dengan duduk di rumah sebagai seorang isteri dan ibu, sudah memperoleh pahala yang banyak. Kalau suami redha dengan perlakuan seorang isteri, maka akan terus masuk syurga tanpa melalui kesukaran. Nikmat ini tidak akan dapat diperoleh oleh wanita yang menolak perkahwinan kerana dia telah menolak untuk menjadi calon wanita solehah yang berada di bawah naungan suami.

No comments: