:: Nuffnang ::

:: Pengikut Setia ::

Monday, 3 January 2011

Menunggu & Menanti, Sambil Mengira Hari

Kalau ikutkan EDD 22 Januari, dah tinggal kurang 20 hari je lagi. Nak kata membawak perut yang besar sangat, rasanya macam tak. Tapi, nak berjalan banyak-banyak, nampak macam dah tak larat. Rasanya pun macam tak larat. Tapi, gagahkan jelah diri. Sebab orang kata, nak dekat-dekat hari ni, elok banyakkan berjalan. Mudahkan sikit buka jalan untuk Bb keluar...

Lepas check up hari Jumaat lepas, macam yang saya dah cerita dengan begitu detail dalam entri yang ini, rasa macam dah start sakit dari pinggang ke bawah. Lagi-lagi kat bahagian kelengkang tu. Seingat saya, Dr. cakap, Bb baru turun sikit je, belum engaged pun lagi. Tapi dia punya sakit, rasa macam Bb dah dekat bawah sangat dah. Tapi sebab sakit yang datang tu, tak berapa nak konsisten, maksudnya tak ada time tertentu la, maka saya relaz-relax jelah.

Hari Sabtu, puas tawaf The Mines. Layankan Suami tu. Walaupun sakit, cuba tahankan juga. Berjalan, dengan kadar yang sangat perlahanlah kan. Ikutlah Suami rentak ibu mngandung ni. Penat memanglah penat. Tapi, sebab nak ikut petua ibu-ibu, maka teruskan jelah. Hehe...

Semalam pun, konon-kononnnya nak teruskan misi berjalan-jalan. Tapi, sibuk pula mengemas bilik ni, untuk menyambut kedatangan Bb la. Lagipun ada misi yang tak terancang. Jadi, selesaikanlah dulu. Dah petang, barulah keluar. Itupun pergi ke Warta tu yang sekangkang kera je dari rumah ni. Baru jalan sikit, dah rasa sakit yang amat! Ingatkan boleh tahan. Bila Suami selesai beli barang yang Beliau mahu, terus ajak balik. Padahal kalau ikutkan, banyak yang dirancangkan aritu. Tapi sebab tak tahan sangat sakit, balik lagi bagus...

Dan semalam start kontraksi 30 minit sekali. Start dari pukul 7 malam, saya kira memang sakit tu datang setengah jam, setengah jam. Cakap juga dengan Suami. Beliau ajak terus ke Az-Zahrah. Tapi, saya cakap, nanti dulu la. Ingatkan nak tunggu turun tanda. Tapi, dua-dua tak sedap hati. Suspen pun ada gak. Tertanya-tanya bilalah agaknya si kecik ni nak kuar.

Pagi tadi, gagahkan diri ke Az-Zahrah. Sebab sakit tu masih datang lagi. Sampai je kat depan tu, saya blur, tak tahu nak buat apa. Nak cakap macam mana dekat nurse tu pun tak tahu. Ke malu ntah. Hehe... Tapi sebab sakit, cakap jelah yang saya sakit perut. Terus kena naik ke tingkat 2. Masa nak naik tu, dah suspen dah. Rasa macam dah nak kena bersalin je. Takut + cuak, semua pun ada.

Sampai kat atas tu, bagitau dekat nurse dengan bagi buku merah tu. Nurse siap-siapkan tempat untuk check up. Lepas tu kena panggil masuk bilik tu. Macam biasa, check heartbeat Bb. Alhamdulillah, semua ok. Siap dia tendang-tendang lagi. Bukan main kuat lagi bunyi menendang. Tak lama kemudian, datang midwife tanyalah macam-macam. Lepas tu, dia cakap nak check kat bawah. Oh, inilah yang paling takut sekali. Tapi sebab Suami ada kat sebelah, so macam bersemangatlah. Haha! Tak payah cerita part yang ni. Kang ada yang takut kang. Tapi yang dah rasa, faham-faham sendirilah kan.

Midwife cakap, jalan baru buka sikit. Tapi tak sampai 1cm pun. So, tanya Dr. pun, confirm la kena balik je. Saya pun tak naklah kena masuk wad. Kami tanya, agak-agak ambil masa lama ke nak tunggu jalan tu buka. Dia pun tak berani nak cakap sangat, sebab anak first kan. Tak tahu macam mana. Ada orang seminggu pun belum tentu lagi. Tapi dia cakap, sebab dia dah seluk, takut juga, akan turun tanda arini. Dan mungkin juga akan memudahkan lagi nak buka jalan tu. Tapi, ini pun tak pasti sangat.

Jadi, sekarang ni, tak tahu sama ada nak stay dulu kat Bangi, atau ikut Suami balik Melaka. Kalau memang confirm akan keluar minggu ni, bolehlah saya mula bercuti je. Tapi, kalau lama lagi? Oh, banyak sangatlah pula kena cuti. Masih lagi sedang ditimbang tara. So, tunggu jelah keputusannya nanti...

3 comments:

crystalmerah said...

My EDD is on 21st Jan. But belum lagi rasa contraction semua. Im still ok, but of course kalau jalan bnyk mmg penat & sakit. Uuuuu. Next week I start cuti 2 weeks sebab da tak larat nak gi opis. hehe. Anyways, good luck and pray everything will go smoothly :)

fikaryna said...

mazni..biarlah awal..jgn tertangguh..hal baby jgn ambik mudah..ryna doakan semuanya selamat sbb ada cite kwn2 kan yg dah ada pengalaman mcm2..so kalau kena stay kat ward pun, x pelah..asalkan baby n mazni selamat..amin..

rDnA said...

semoga semuanyer selamat yer..tak lma jer lg tu.better cuti awal...